

Dinții de lapte se tratează sau nu?
O întrebare pe care și-o pun părinții ai caror copii au probleme cu dinții de lapte este: Dinții de lapte se tratează sau nu?
Majoritatea necunoscătorilor spun ca nu are rost să-i tratăm, pentru că oricum se schimbă. Medicii stomatologi îi contrazic, ba chiar acuză această neglijență, venind cu argumente clare care susțin faptul că dinții de lapte se tratează, în mod oligatoriu.
“Dinții temporari sunt 20 la număr (10 superiori și 10 inferiori), se mai numesc și dinți deciduali, dinți de lapte sau dinții copilului. Acești dinți de lapte apar în jurul vârstei de 6 luni și sunt complet înlocuiți de dinții permanenți în jurul vârstei de 12-13 ani.
Morfologia , structura ,culoarea, răspunsul și evoluția la caria dentară în cazul dinților de lapte sunt diferite față de dinții permanenți. Nu de puține ori, părinții copiilor cu dinți de lapte mă întreabă: “Îl mai tratăm? De ce nu scoatem dintele bolnav?”.
Chiar dacă dinții de lapte vor fi înlocuiți de cei permanenți, este indicat să îi tratăm și să încercăm să îi menținem pe arcadă, cât mai aproape de perioada fiziologică de exfoliere (de cădere a dinților de lapte) și înlocuirea lor firească de dinții permanenți.”, explica medicul stomatolog Ligia Muntianu de la cabinetul de stomatologie pentru copii, DINȚII MEI.
Ca să înțelegem importanța unui lucru sau a unei acțiuni, este obligatoriu să-i înțelegem importanța. Tocmai din acest motiv, medicul stomatolog de la cabinetul DINȚII MEI din București ne explică exact cum stau lucrurile.
De ce este indicat să tratăm dinții de lapte? Datorită rolului pe care aceștia îl au:
- în alimentația copilului și dezvoltarea generală a organismului;
- în vorbire și în dezvoltarea oaselor maxilare;
- în menținerea de spațiu și erupția dinților permanenți;
- în dezvoltarea emoțională a copilului;
Există și situații în care nu se mai poate salva dintele de lapte și este necesară extracția acestuia, precum:
- atunci când dintele de lapte se mișcă sau este aproape de perioada de cădere;
- când dintele a prezentat mai multe pusee de infecție și nu răspunde la tratament; dacă extracția se face cu mult înainte de înlocuirea fiziologică a dintelui de lapte, se recurge la aplicarea unui dispozitiv menținător de spațiu, până la apariția dintelui permanent;
- în unele situații precum înghesuiri severe sau lipsa dintelui permanent, numai sub indicația și îngrijirea unui medic specialist ortodont.
Iată, așadar, cât este de important să-ți duci copilul la stomatolog, chiar dacă are numai dinți de lapte.